dijous, 29 de març del 2012

3er Dossier: Bones pràctiques


Bones pràctiques 0-3 anys


Fem un collage


En aquesta escoleta han anat recollint rams de flors de les floristeries del costat que ja es feien mal bé, fulles d'arbres i plantes, pells de fruites i verdures, etc. i els han anat penjant a un reixat que han col·locat al passadís de l'escola per que es vagi eixugant.

Llavors, amb tot aquest material dissenyaran les tapes dels dossier de cada infant de final de curs.

El que han anat fent ha estat deixar que tot el material es seques, i després cada infant amb l'ajuda de la mestra anar enganxanr a una cartolina le fulles, flors, etc. que més els hi ha agradat amb cola blanca i han dissenyat la seva portada.

He triat aquest pràctica ja que m'ha cridat l'atenció del material utilitzat, ja que pens que de cada vegada més deixam de banda els material naturals i ens regim per els materials que ens ofereixen les grans empreses i els materials més comercials. A més podem observar la col·laboració d'una entitat externa al centre, que són les floristeries del costat, pens que es una feina molt maca el fet de que l'escola comti amb l'ajuda d'aquestes empreses i que les floristeries tenguin una forma de participar amb els infants. A més, d'aquesta manera és un material que d'alguna forma es recicla i reutilitza.

Pens que és una activitat molt creativa i original, que permet als infants personalitzar al seu gust un "estri", que d'alguna forma és el mateix per a cada nin/a, però que a l'hora no és igual, ja que cada dossier té l'essència i les característiques de cada infant.

Mòbils i murals amb materials a l’abast


En aquest centre, els pares i mares dels infants, a principi de curs, es dedicaren a decorar i personalitzar l'escoleta amb mòbils i murals fets amb materials naturals i els que teniem més a mà.

El que faren fer va ser un parell de mòbils que penjaren per tot el centre de diferents materials: fulles, flors, pedretes de vidre de colors, branques, etc., només havent de comprar un tub de silicona per poder enganxar tot el material.

A més, utilitzant el tauló d'anuncis del passadís, feren un mural amb tot de material semblant o igual que l'anterior, material natural, papers i cartolines de diferents colors, textures i formes, etc.

Aquesta pràctica le escollida ja que, com l'anterior es treballa molt amb materials naturals i fàcils d'aconseguir que són dels que tenim cada dia a casa, i a més, pens que és molt important poder donar aquesta importància a aquests materials ja que avui en dia, els infants estan envoltats de plàstic i altres materials més comercials que acaben per no aportar cap coneixement ni sensació.

A més, la iniciativa i la col·laboració dels pares i mares amb el centre le trobada molt interessant, ja que seria la forma ideal de participació de les famílies en totes les escoletes, i per mala sort, no tots els centres poden comptar amb aquesta activitats faniliar dins els seus projectes.

La Llum

Aquesta pràctica ens explica la importància de treballar la Llum i en contrast, l'ombra. Són dos elements del dia a dia, que no els tenim en compte i que poden ser una gran font d'aprenentatges i descobertes.

He elegit aquesta pràctica ja que estic d'acord amb la reflexió que fa, és a dir, que a vegades tenim elements bàsics al nostre abast i que poden ser una font de coneixement molt gran i important i no els tenim amb compte. 

Quan jo vaig fer les meves pràctiques vaig fer una activitat relacionada amb la llum, i és vera que als infants el va cridar molt l'atenció el fet de jugar amb aquest element i dels diferents colors que tenia.


4 comentaris:

  1. Quan he llegit la practica del collage, em fa reflexionar sobre les moltes coses que es poden fer amb mateirials dels nostre entorn, només cal molta imaginacició i dedicació. Aporiftant tots els recursos no només feim bones practiques originals i inovadores sinó a més, esteim transmititn als nostres infants la importància de la cura de l'entorn.

    ResponElimina
  2. De les teves eleccions em crida l'atenció que menys una pràctica les altres hem triat les mateixes, i després observant en general les teves tres eleccions m'adono que les tres són pràctiques molt imaginatives i d'elaboració artística, suposo que llavors com a mi t'agrada molt la part d'imaginació, originalitat i artística que comporta l'educació infantil.

    Després de visitar els blogs de les companyes i comentar-ho m'he adonat que aquesta activitat no solament es tracta d'escollir tres pràctiques, sinó que sense adonar-nos nosaltres mateixes hem fet una petita radiografia de nosaltres mateixa com a educadores.

    ResponElimina
  3. Després de llegir l'activitat dels mòbils i murals amb materials a l’abast, m'ha agradat molt la iniciativa perquè pens igual que tu. Moltes vegades feim activitats amb materials molt estructurats que deixen poc espai a l'imaginació.
    M'ha fet reflexionar sobre els materials que podriem emprar i he pensat que també podrien fer mòbils personalitzats amb materials típics d'un pais, o amb materials que representi la vida de cada infant (si duien xupa, la primera sabata,etc) Pens que seria molt bona idea reciclar aquells objectes que siguin importants pels infants i que puguin mostrar com és i què ha viscut.

    ResponElimina
  4. Laura m'agrada molt l'idea de no només utilitzar els materials de la natura o de reciclatge bàsics, sinó el fet d'emprar materials que per els infants han tingut un gran valor i un significat. El tema de tractar com tu has dit, la primera xupa, sabata, joguina, etc. també ens dóna pas a poder seguir treballant el tema de identitat, el qual en xerrarem l'any passat a l'assignatura de Estrategies d'Intervenció en la Primera Infància 2. M'agrada molt l'idea!!!

    ResponElimina